четвер, 11 жовтня 2018 р.

Мати світла, пресвята Покрово!

        Урок народознавства "Мати світла, пресвята Покрово!" відбувся в читальній залі біля книжкової викладки "Журавлині ключі покрови", яка об'єднала літературу , на перший погляд, різної тематики.
    "Чому?" - запитали діти.
   Бібліотекарі пояснили: "14 жовтня в Україні відзначається чотири свята: Покров Пресвятої Богородиці,День захисника України, День українського козацтва та День УПА.


    Покров Пресвятої Богородиці - це велике православне свято,  присвячене чудесному явищу Богоматері віруючим в Константинополі. Чудо сталося в Х столітті, коли столиця Візантії була в облозі ворожим військом. Багатогодинне нічне богослужіння позбавило Візантію від нашестя.
     У 2014 році президент Петро Порошенко своїм указом встановив 14 жовтня День захисника України!
    Свято День українського козацтва продовжує історичну традицію Запорізької Січі. Запорізькі козаки шанували Богоматір і вважали її своєю заступницею. Походи Війська Запорізького традиційно починалися молитвою біля храму на честь Покрова Пресвятої Богородиці.
     А ще 14 жовтня - символічна дата утворення армії, що діяла під проводом Організації українських націоналістів. 
У 1942-1955 роках УПА воювала за незалежність України. Це найбільш суперечлива сторінка в вітчизняній історії".
     І ще на багато запитань ми давали відповіді. Діти були дуже активні. Після заходу література з викладки опинилася в руках читачів - мета досягнута.

Немає коментарів:

Дописати коментар