понеділок, 13 квітня 2020 р.

Всі ми родом із дитинства



                                
       

        Народилася 13 квітня 1906 року в Полтаві. Дочка журналіста та письменника Дмитра Олексійовича Іваненка, Оксана Іваненко.

       Своє життя письменниця присвятила дитячій літературі. І це не дивно: храмом її дитинства була батьківська бібліотека. У родині панував культ книги. Поруч з сім'єю Іваненків мешкав знаменитий автор «Сліпого музиканта» Володимир Короленко. Зростала дівчинка гарним оповідачем і неабияким казкарем: у шість рочків вона створює власний журнал «Гриб».
      З дитинства почалася її любов до Шевченка, яка згодом  перетвориться на справу її життя: над романом «Тарасові шляхи» письменниця працювала понад двадцять років.
       Від матері успадкувала педагогічний хист: мріяла стати вчителькою. Водночас вчилася і працювала у дитячому будинку. Саме тут вона і стала дитячою письменницею: діти ні на крок  не відступали від молоденької студентки, а вона писала для них вірші та складала казки. А одного разу завідувачка замкнула її в кабінеті і таким чином змусила написати п'єсу для художньої самодіяльності. Її перу належить   повість «Друкар книг небачених» про І. Федорова, «Богдан Хмельницький»,  «Марія» - про Марка Вовчка. Деякий час письменниця працювала головним редактором журналу "Барвінок". Її талант цінував Павло Тичина. Все життя вона дружила з Н. Забілою. Перекладала П. Бажова, В. Короленко, Андерсена, братів Грімм.

А ТИ ЧИТАВ ОКСАНУ ІВАНЕНКО?


Немає коментарів:

Дописати коментар